essure

Essure-metoden utvecklades av företaget Conceptus och har funnits i Europa sedan 2001. Metoden kan utföras av en gynekolog och tar sällan mer än 15 minuter.

Essure är en permanent preventivmetod som skiljer sig från tubarligering (sterilisering som utförs med titthålsoperation). Skillnaden är bland annat:

  • Inga snitt, inget brännande
  • Inga ärr
  • Ingen narkos nödvändig
  • Kort behandling – sällan mer än 15 minuter

Essure förhindrar att spermierna når äggen, så befruktning kan aldrig uppstå. Efter bekräftelsetestet är Essure säker som preventivmetod. Dessutom kommer Essure inte att störa din naturliga menstruationscykel. Dina menstruationsperioder bör i stort sett vara opåverkade av Essure-metoden.

Essure-metoden är permanent och går inte att ångra. Därför måste du vara helt säker på att du inte vill ha barn i framtiden.

Om metoden

En speciellt utbildad läkare placerar ett inlägg i vardera äggledare via vagina och genom livmodern.

Essure-metoden kräver inga snitt och kan utföras på sjukhus samt vissa gynekologmottagningar utan narkos. De flesta kvinnor kan återgå till vardagsaktiviteter inom en till två dagar.

Under de följande veckorna efter behandlingen kommer kroppen och inläggen att samarbeta för att skapa en naturlig barriär som förhindrar att spermien når ägget. Under den här perioden måste du använda någon annan typ av preventivmedel.

Tre månader efter behandlingen görs ett bekräftelsetest för att se om inläggen sitter rätt så att du kan vara säker på att Essure fungerar som permanent preventivmetod.